#

Hírek, aktualitások...

Most már biztos: egységesítik a kütyük csatlakozóit és töltőit az EU-ban

Már korábban is felreppentek hírek, miszerint szabványosítani szeretnék az Unióban forgalmazott mobileszközök adat- és töltőcsatlakozóit, azonban a szerdán elfogadott javaslat értelmében ez már nem vízió többé.

Az Európai Unió tagállamainak képviselői által 2021. január 26-án jóváhagyott döntés értelmében a jövőben minden új okostelefon, táblagép, digitális fényképezőgép, fejhallgató, hordozható hangszóró és videojáték-konzol számára egy egységes, szabványos csatlakozó, valamint egy ehhez kapcsolódó, szintén egységes töltő kerül bevezetésre. Illetve nem is kell azt újként bevezetni, hiszen a döntés értelmében az említett eszközöknek USB Type-C csatlakozóval kell majd rendelkezniük, amely már jó ideje megjelent a mobileszközök oldalain.
Az előírás célja nem más, mint hogy ne legyen többé szükség új töltő vásárlására, valahányszor egy fogyasztó új mobiltelefont vagy hasonló terméket vásárol. Mindemellett ezzel szeretnék az eszközök közötti kompatibilitást is erősíteni, valamint hogy az egyes eszközök más készülékek töltőjével is használhatóak legyenek. Ez a gyakorlatban azt eredményezi majd, hogy a gyártók nem fognak mellékelni hálózati töltőt az eszközeikhez (bár ez az utóbbi másfél évben már eddig is előfordult), így vélhetően jóval kevesebb elektronikai hulladék fog keletkezni.
Ez igazándiból az Apple tervezőmérnökeit fogja nagyobb munkára késztetni, ugyanis gyakorlatilag egyedül az ő eszközeik azok, amelyek még mindig a saját, egyedi csatlakozófelületüket használják. Az összes többi nevesebb gyártó viszont már mind a Type-C aljzatokat pakolta eszközeikbe. Elvétve volt még ugyan pár egyszerűbb eszköz, amelyekbe microUSB került, azonban az új szabályozás minden gyártó számára kötelezővé fogja tenni az USB-C használatát.
A közös szabvány ügye már évek óta húzódik, és a javaslat sem annyira újkeletű már, hiszen azt az Európai Bizottság még múlt év őszén terjesztette elő az Európai Tanács számára, amelynek tagjai most jóváhagyták ezt. A jogerőre emelkedésére azonban kicsit még várni kell, ugyanis az Európai Parlament képviselőinek is meg kell azt szavazni.

Cikk megosztása: