#

Hírek, aktualitások...

Súlyos kártevőt fedeztek fel az egyik legnépszerűbb aktivátorban

Súlyos árat fizethet az, aki illegálisan szeretné aktiválni a gépére telepített Windows vagy Office példányát.

Az eddig is köztudott volt, hogy a kalózszoftverek igen komoly veszélyeket rejthetnek magukban, hiszen azokba a legtöbb esetben bizony kártékony kódokat vagy akár vírusokat is elhelyezhetnek a fizetős programokat ingyenesen kínáló terjesztők.
A napokban azonban egy olyan veszélyre derült fény, ami a Microsoft Windows illetve Office termékeket használók közel 60%-át is érintheti.
Egy kiberbiztonsági cég ugyanis egy olyan malware-t fedezett fel, amit a népszerű Windows- és Office-aktivátor, a KMSpico telepítőjébe rejtettek az elkövetők.
A KMSpico már korábban is a kiberbűnözők látóterébe került, főként a Windows 10 megjelenésekor, amikor a felhasználók nagy többsége igyekezett ingyen használati jogot szerezni az új operációs rendszerhez. Így nem meglepő dolog, hogy most, a Windows 11 megjelenésével és egyre népszerűbbé válásával ismét célpont lett a "segédprogram".
A legújabb variáns egy nehezen felfedezhető Crypotbot kártevőt rejteget, amely többek között népszerű webböngészők (Chrome, Firefox, Opera, Brave, Vivaldi) és kriptovalutás pénztárcák, például a Ledger Live, a Monero, az Electrum, vagy a Coinomi érzékeny adataihoz férhet hozzá, veszélyeztetve az áldozatok online fiókjait és befektetéseit.

Az elemzésekből és statisztikákból az is kiderült, hogy a KMSpico-t sajnos nem csak magánszemélyek, hanem igen gyakran a vállalatok IT-részlegein is előszeretettel használják, így igyekezvén megúszni a hivatalos Windows, vagy Office beszerzését. Ezzel viszont amellett hogy jogsértést követnek el, a vállalat adatbiztonságát is erősen veszélyeztetik.

Szintén a napokban adott hírt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arról, hogy a zalai és Vas megyei gépjármű-szervizekben tartott razziák során számos esetben - szám szerint nyolc számítógépen - összesen több, mint hetven illegális szoftvert találtak az ellenőrök. Ezek között az operációs rendszereken túl több diagnosztikai szoftver is szerepelt, becslések alapján több, mint 47 millió Forintos kárt okozva ezzel a jogtulajdonosoknak. A revizorok az eszközöket és velük együtt a szoftvereket is lefoglalták, és az érintett vállalkozások ellen iparjogvédelmi jogok megsértésének alapos gyanúja miatt feljelentést tettek.

Amennyiben Ön illetve cége szeretné elkerülni a hasonló kellemetlenségeket, forduljon hozzánk bizalommal.

Cikk megosztása: