#

Hírek, aktualitások...

Adattörlő alkalmazás tartós adathordozó eszközökhöz

Személyes adataink védelmében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ingyenes adattörlési szolgáltatást nyújt a fogyasztóknak. Az adattörlő alkalmazás a tartós adathordozó eszközök – például mobiltelefonok és laptopok – széles körénél teszi lehetővé az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlését.

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló 726/2020. (XII. 31.) számú kormányrendelet alapján 2021. december 1-től az új, tartós adathordozókat, vagy azokat tartalmazó eszközöket árusító kereskedők (így tehát mi is) a vásárlással egyidejűleg adattörlő címkét adnak át a fogyasztó részére. A címkén található kód felhasználásával a vásárlónak lehetősége nyílik a tartós adathordozó eszközön tárolt adatok végleges törlésére. A kereskedőtől kapott címkén lévő kód és szükséges azonosítók megadása, valamint az eszköz típusának kiválasztása után egy szoftver segítségével a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen egyszerűen, véglegesen, visszavonhatatlanul és biztonságosan le lehet törölni az adatokat a tartós adathordozóról – fogalmaz az NMHH a közleményében.
Fontos, hogy a címkén található kód egyszer használatos és csak egy törlésre jogosít.
Szintén nagyon fontos, hogy az adattörlő alkalmazás használata CSAK ÉS KIZÁRÓLAG fogyasztók által vehető igénybe. Így tehát az adattörlő címkék átadása is CSAK ÉS KIZÁRÓLAG fogyasztói vásárlás esetében történhet meg. (Fogyasztó: a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy - Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 3. pont)


Mi minősül tartós adathordozó eszköznek?
A hatóság megfogalmazása szerint a következő termékkörök tartoznak ide:
    - Android vagy IOS operációs rendszerű készülék vagy
    - önálló egységként vagy más informatikai hardver eszköz (pl. személyi számítógép, notebook, szerver stb.) részeként üzemeltetett, a felhasználó által rendeltetésszerűen szervizelhető, eltávolítható, mágneses vagy statikus elektromos (FLASH) tárolási elvű tartós adattároló, például:
     
   - merevlemez (hard disk drive, HDD), szilárdtest meghajtó (solid-state drive, SSD),
    
    - pendrive (USB vagy egyéb csatolóval rendelkező flash memória)

Nevén nevezve a dolgokat tehát a következő eszközökhöz jár a matrica:
    - merevlemezes meghajtók (beépíthető és hordozható egyaránt);
    
- SSD meghajtók (beépíthető és hordozható egyaránt);
    
- Pendrive-ok, Flash Drive-ok;
    
- Memóriakártyák;
    
- Asztali számítógépek, szerver számítógépek;
    
- Notebook-ok, netbook-ok;
    
- Mobiltelefonok;
    
- Táblagépek;
    
- Saját memóriával is rendelkező fényképezőgépek;
    
- Meghajtóval együtt értékesített hálózati adattárolók (NAS);
    
- Meghajtóval együtt értékesített videorögzítő eszközök (DVR vagy NVR)
A kizárólag felhő alapú tárolásra alkalmas eszközök nem minősülnek tartós adathordozó eszköznek.


Mi szükséges az adattörlés igénybe vételéhez?
Mindenek előtt természetesen az adattörlő alkalmazás használatához szükséges címke, amelynek alsó részén található egy fedőréteg. Ennek lekaparását követően láthatóvá válik egy azonosító kód, amely segítségével vehető igénybe az alkalmazás.
Nagyon fontos, hogy a törölni kívánt eszköz csatlakoztatható kell, hogy legyen a törlést végző számítógéphez az alábbi módok egyikén:
    - USB
    - SATA (és különféle változatai)
    - SAS (szerverek esetében)

Mindemellett kritérium az is, hogy a törölni kívánt eszköz nem alkalmazhat az adatok elérését korlátozó hardveres titkosítást vagy hozzáférés-szabályozást sem.


Mi történik, ha a fogyasztó a címkét elveszti, kidobja, vagy nem találja?
A címke egy szolgáltatás igénybevételének lehetőségét biztosítja a fogyasztónak, ezért egy megvásárolt jegyhez vagy belépőhöz hasonlóan, a címkét is a tényleges felhasználásig meg kell őrizni. Ha valaki elveszíti vagy kidobja a címkét, azt a megtalálója is felhasználhatja, mivel az nem személyhez kötött. Ha a fogyasztó ugyan nem vesztette el a címkét, de nem találja, akkor az adattörlő alkalmazást sem tudja használni. Az elvesztett, kidobott vagy eltűnt címkét a kereskedőnek nem áll módjában pótolni!


Az alkalmazás használatához kapcsolódó tájékoztatás biztosítása érdekében az NMHH létrehozta a veglegestorles.hu weboldalt. Ezen elérhető a szolgáltatás indulásának napjától:
    - az alkalmazás használatához szükséges közérthető, felhasználóbarát, akadálymentes használati útmutató és felhasználási feltételek,
    - az adattörlő alkalmazással törölhető eszközök részletes listája,
    - tájékoztatás a szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó ügyfélszolgáltatási elérhetőségekről,
    - az adattörlő alkalmazás használata.

Amennyiben tehát Ön használni szeretné az ingyenes adattörlő alkalmazást – és ehhez rendelkezésére áll egy címke, aminek az adattörlő kódját még nem váltották be –, kérjük, látogasson el a veglegestorles.hu weboldalra.
 

Cikk megosztása: